Ashia zaprasza do stołu. Rodzinne przepisy z Indii i nie tylko, czyli jak utuczyć czytelnika tudzież rozsmakować go w masala chaa [RECENZJA]

utworzone przez | sty 10, 2024 | Recenzja

Ashia zaprasza do stołu. Rodzinne przepisy z Indii i nie tylko to debiut Ashii Ismail-Singer. Zanim przejdziemy do szczegółów, małe ostrzeżenie przed tą książką: kubki smakowe czytelników jeszcze przed tym, zanim ten zacznie cokolwiek tworzyć na podstawie przedstawionych przepisów, mogą zacząć domagać się natychmiastowego zaspokojenia doznań.

Jeśli je się oczami, to publikacja ta zdecydowanie została zjedzona. Śmiało można powiedzieć, że to album o sztuce kulinarnej. Zarówno pod kątem wybornych dań, jak i  Artystka swoimi opowieściami stwarza nastrój ciepłego ogniska domowego. Pochodzi z Indii, ale urodziła się w samym sercu Afryki, by przenieść się do Wielkiej Brytanii. Zdaje się mówić: tam dom twój, gdzie jedzenie twoje. Matka autorki musiała umieć wyrażać miłość poprzez jedzenie! A z pewnością stanowiło ono istotny element życia rodzinnego. Ashia Ismael-Singer często z nostalgią wraca do wspomnień z dzieciństwa lub przywołuje swoją historię z mniej odległych czasów.

A robi to między innymi poprzez przyrządzanie potraw. Każdy przepis okraszony jest kilkoma krótkimi zdaniami: a to o okolicznościach, w których danie to jest jedzone, a to miłe wspomnienie, albo porada natury praktycznej. Same przepisy są bardzo domowe, proste i szybkie lub przynajmniej możliwe do zrealizowania bez rewolucji w kuchni czy nabywania czegokolwiek rzadko spotykanego w polskich szafkach.

Co do samych propozycji kulinarnych. Główne nuty potraw są zdecydowanie indyjskie, ale kuchnia domowa odzwierciedla życie, a nie tylko tradycje, dlatego w jadłospisie znalazło się wiele inspiracji z różnych zakątków świata. 

Przepisów jest sporo i właściwie zawsze znajdzie się coś, co można danego dnia przyrządzić. Coś lekkiego? Nie ma sprawy. Coś eleganckiego? Także. Coś słodkiego? A i owszem. Coś intrygującego? A jakże! Przystawki, obiady, desery, napoje, świąteczne przysmaki. Można inspirować się do woli, a nawet pozwolić sobie na szczyptę ekstrawagancji.

Album stanowi ciekawy wgląd nie tylko w pięknie pachnącą i smakowitą kuchnię, ale także tego, jak ludzkie losy odciskają się w pamięci i kształcie potraw. Wspaniała rzecz. Można się zachwycać tak długo, jak dusza zapragnie!

Wydawnictwu serdecznie dziękujemy za przesłanie egzemplarzy recenzenckiego, dzięki czemu mieliśmy przyjemność przeczytania tego tytułu ❤️

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Share This

Fatal error: Uncaught wfWAFStorageFileException: Unable to save temporary file for atomic writing. in /home/platne/serwer160775/public_html/premieryksiazkowe.pl/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php:34 Stack trace: #0 /home/platne/serwer160775/public_html/premieryksiazkowe.pl/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php(658): wfWAFStorageFile::atomicFilePutContents() #1 [internal function]: wfWAFStorageFile->saveConfig() #2 {main} thrown in /home/platne/serwer160775/public_html/premieryksiazkowe.pl/wp-content/plugins/wordfence/vendor/wordfence/wf-waf/src/lib/storage/file.php on line 34